Historie


Het was in 1919 dat leerlingen van de toenmalige HBS in Haarlem onder leiding van hun sportleraar een hockeyclubje oprichtten en hun eerste wedstrijd tegen Bloemendaal speelden. Zij speelden met 10 man, bij gebrek aan een elfde lid. De letters van hun school gebruikten zij voor hun clubnaam. De contributie was 35 cent.


Een twintigtal dames vormt in 1927 het eerste HBS-damesteam. Een jaar later werd HBS Koninklijk goedgekeurd en lid van de KNHB. Ook wordt het eerste eigen clubhuis gebouwd voor 750 gulden. Bij gebrek aan stromend water, halen de dames bij toerbeurt water bij de boer. De behuizing in 1933 naar Bleek en Berg brengt hier verandering in. De club telt dan meer dan honderd leden.

De evolutie van het tenue

Het HBS tenue bestond al snel uit het kenmerkende zwart en rood, maar heeft de door jaren vele veranderingen doorgemaakt.


Grijze, witte of rode kousen? Zwart met een rode band of rood met een zwarte band? Uit de archieven van HBS blijkt de kleur van het hockeytenue een terugkerend, roerig bediscussieerd thema op de ledenvergaderingen te zijn geweest.


Voor de dames kwam na een uitstapje naar een kleurige rok, de grijze overgooier in beeld. Om met de mode mee te gaan werd later van de 'kostschoolmeisjesachtige' overgooier het bovenstuk verwijderd. Eind jaren 50 werden ook de dames net als de heren weer in zwart-rood gekleed.


En dat is tot op de dag van vandaag gebleven. En uiteindelijk toch witte sokken, waar een eeuw gelenden door de leden al flink over werd getwist.


Met een knipoog naar het verleden is in 2019 voor het 100-jarig bestaan de kleur grijs weer even teruggebracht in de lustrumkleding. De grijze hoodies, shirts en sokken zie je nog iedere week veelvuldig op het trainingsveld.

Pionieren

De vereniging heeft in haar geschiedenis vele malen een pioniersfunctie vervuld. Zo was HBS een van de grote voorvechters van het zaalhockey in de jaren 70. Ook startte het als een van de eerste clubs in 1973 met speel-oefen-groepjes voor zeven en achtjarigen. Hier zal later het 'minihockey' uit voortkomen. Eind jaren '80 pioniert HBS op het gebied van trimhockey. Een aantal jaar na de introductie van de G-hockeycompetitie door de KNHB, start HBS in 2011 met vier kinderen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot twee voltallige G-teams.


Combinatie van prestatie en plezier

HBS is een vereniging waar altijd een gezond spanningsveld is gebleven tussen het 'presteren' en het 'plezier naast het hockey'. Dit is misschien ook de reden waarom zovele oud-leden vaak na jarenlange omzwervingen toch weer bij 'hun club' terugkeren. Een club die, naast het hockey, al vanaf de jaren '20 bekend staat om haar grote toernooien, zowel op het veld als in de zaal, de vele feesten en evenementen.


Kenmerkend voor de club is ook de grote aandacht voor jeugdhockey, een belangrijke factor voor de enorme groei in leden van de laatste jaren. Met name de E- en F-jeugd is al jarenlang het paradepaardje van de vereniging. Bij de ABCD-jeugd kan HBS zich meten met de top in Noord-Holland.

 

HBS is al meer dan honderd jaar een vereniging vol ambitie, die een belangrijke sport- en recreatiefunctie in de regio vervult.

Share by: