header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto
 
Nieuws

In memoriam Hansje Wieringa en Cees van Alphen

Nieuws afbeelding 21-12-2020

In memoriam Hansje Wieringa en Cees van Alphen

Op 10 december overleed Hansje Wieringa en op 13 december Cees van Alphen.

Beiden oud-leden van HBS en ook beiden uit echte "HBS-families”. Daarnaast ook nog eens zeer goede vrienden van elkaar. Hansje speelde 40 jaar bij HBS en Cees 56 jaar.

Hansje Wieringa-Muller

Hansje werd begin jaren 50 lid van HBS via een klasgenootje van het Kennemer Lyceum. Na de jeugd speelde zij eerst in dames 2 en daarna enkele seizoenen in dames 1. In die tijd leerde ze ook haar toekomstige echtgenoot Henk kennen.

Met korte onderbrekingen door de geboortes van haar kinderen speelde zij daarna nog jaren in de senioren en vervolgens in de veterinnen. Met een hechte groep vriendinnen vormden zij jarenlang het dinsdag-veterinnen team (die dus op dinsdag ochtend competitie speelden – altijd afgesloten met een lunch samen met de tegenstanders). In 1993 werd de groep te klein en besloten zij te stoppen met hockey. Velen uit dat team gingen toen golfen, wat Hansje tot 6 jaar geleden met zeer veel plezier en energie bleef spelen.

 

Hansje is in al die jaren actief voor HBS geweest. Zij was jarenlang lid van de dames-elftalcommissie en in de jaren 70 leidde zij de D-jeugd. In 1974 start zij samen met haar schoonzus Jet Slagter-Wieringa het hockey voor 7 en 8-jarige kinderen (HBS was daarmee een van de eerste clubs in Nederland) en daar kwam later het minihockey uit voort, nu de E-categorie.

Jarenlang verzorgde zij de stof en patronen voor de HBS-rokjes voor de meisjes- en dames-leden. In die tijd werden die meestal dus nog zelf gemaakt!

Ook heeft Hansje ruim 10 jaar lang wekelijks het versturen van de "Krantjes” op woensdag verzorgd. Op dinsdagavond werden de clubbladen door de leden in het clubhuis samengesteld en van adresstickers voorzien – wij noemden dat toen "het Krantje-vouwen” – en in volle postzakken werden die ’s avonds laat bij Hansje afgeleverd. Zij vulde dan de verzendformulieren in en bracht de Krantjes naar de post.

Hansje was de afgelopen jaren ziek en kwam daardoor helaas nog maar weinig op HBS.

Cees van Alphen

"Sport was zijn lust en zijn leven”

Totaal onverwachts is Cees vorige week zondag overleden. Cees groeide in de oorlogsjaren op in Bloemendaal vlakbij het sportcomplex aan de Donkerelaan, waar HBS toen speelde. Omdat het complex tot aan het eind van de oorlog door de Duitsers werd bezet moest Cees het doen met straathockey met zijn vriendjes uit de buurt (waaronder Dick van Damme) met zelfgemaakte sticks.

Na de bevrijding kwam in de zomer van 1945 het sporten op het sportveld aan de Donkerelaan weer aarzelend op gang. Af en toe werd er zelfs alweer gehockeyd en er stonden al vrij snel ook weer 2 doelen op het veld. Op een bepaald moment hadden de vriendjes schoon genoeg van het primitieve hockey op straat en wilden ze langzamerhand eigenlijk allemaal bij een echte club spelen en dan natuurlijk op gras. In de periode 1950 – 1955 werd de een na de andere "straat-hockeyer” lid van de ‘Hockeyclub H.B.S’, aan de Donkerelaan. Cees werd in 1952 officieel lid.

Cees begon in de jongste jeugd. Hij bleek al snel een talentvolle speler te zijn en kwam dan ook uit voor het Noord-Hollands jeugdteam en het Nederlands B.

Hij speelde bijna 20 jaar in heren 1.

Cees was een uitzonderlijk, technisch vaardige speler, met een bijzonder goed gevoel voor de bal. In wedstrijden koos hij bij voorkeur voor een elegante, fraaie hockey-technische oplossing, maar daarnaast, wanneer het er echt op aankwam, kon hij ook heel stevig gaan staan. Sportief als hij was, incasseerde hij altijd ruimschoots, maar deelde ook wel eens uit.

Tot 2008 heeft Cees in de veteranen gespeeld. Daarna stapte ook hij over naar het golfen.

Cees was actief voor HBS als coach van jeugdteams waar zijn dochters in speelden en ook nog korte tijd coach van dames 2.

De laatste jaren was Cees zeer regelmatig op HBS aanwezig als trouwe supporter van dames en heren 1 en van het team van zijn kleinzoon Riv.

Maarten Wieringa en Dick van Damme

 

Het bestuur van HBS wenst – namens alle leden – de familie van Hansje (Henk, Marjolijn, Maarten en Liesbeth) en de familie van Cees (Ria, Jolien, Nanda en de kleinkinderen) heel veel sterkte om dit verlies te verwerken.

Jeugd

Senioren

Sponsoren


Facebook

Instagram