header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto
 
Nieuws

Hockey is simpel:Rob Litjens over het creëren van meer vrijheid bij hockeyclub HBS

Nieuws afbeelding 23-7-2020

De nieuwe voorzitter van hockeyclub HBS is nog maar twee maanden bezig. Rob Litjens is ambitieus en wil graag onvrede die nu op de club heerst wegnemen. Door meer vrijheid en verantwoordelijkheid aan de leden en commissies te geven, wil hij dit bewerkstelligen om het ook voor zichzelf en het bestuur leuker en makkelijker maken. In de rubriek Hockey is Simpel, kijken we wat speelt bij de buurclub van grootmacht H.C. Bloemendaal. 

‘Plezier en prestaties moeten samengaan’, dat zijn de belangrijkste aandachtspunten van de voorzitter die op 1 april dit jaar werd gekozen. Via een online ALV, waar relatief veel leden aanwezig waren, werd Rob Litjens gekozen tot voorzitter van Hockeyclub HBS. De hockeyclub heeft zo’n 1.400 leden. De afgelopen jaren liepen de zaken op de club niet zo soepel als het zou moeten. ‘HBS is een club met een grote jeugd, die wordt gezien als een familieclub waar er voor iedere leeftijd en hockeyniveau een plekje is te vinden. Het oude bestuur heeft hard gewerkt en voor mooie dingen gezorgd. Ze hebben ervoor gezorgd dat we een nieuw clubhuis en nieuwe velden hebben gekregen. Ook spelen onze eerste teams in de promotieklasse. Toch merkten we wat gemopper bij onze leden. Waar dit mee te maken had, is lastig te zeggen. Mijn gevoel gaf aan, dat de club niet meer van de leden was. De vrijblijvendheid was de groot. Deze factoren zorgden er uiteindelijk voor dat de leden graag wilden dat de club een nieuwe weg zou inslaan. Via een noodgedwongen online ALV werd ik uiteindelijk gekozen tot nieuwe voorzitter. Samen met het ‘nieuwe’ bestuur wil ik kijken of we het plezier bij de leden weer terug kunnen krijgen’.

Meer vrijheid

Toch lijkt het in tijden van corona lastig voor Litjens om dit plezier ook daadwerkelijk terug te krijgen en bovendien heeft dit natuurlijk veel tijd nodig. Waar in de lente en zomerse maanden vaak de leden weer samen komen op de club, was dat nu vrij onmogelijk. Daarnaast staat de zomervakantie op punt van beginnen, waardoor de trainingen stil komen te liggen. Een ander lastig aspect, wat de meeste sportverenigingen in Nederland ook kennen, is het financiële probleem wat de afgelopen maanden is gaan ontstaan. De baromzet is drastisch omlaag gegaan terwijl de kosten blijven oplopen. Problemen die op korte termijn lastig zijn op te lossen voor bestuur Litjens: ‘We zijn een familieclub en ik wil graag dat we de komende jaren dit weer meer gaan uitstralen. Een van de factoren waar ik me graag op wil richten is dat ik meer vrijheid aan de leden en commissies wil geven. Het creëren van meer vrijheid en dus verantwoordelijk geeft voor de diverse vrijwilligers uiteindelijk meer voldoening en plezier. We willen als bestuur minder zelf bepalen, dus meer zelfsturende teams creëren. Dit betekent ook dat we met z’n allen de nieuwe stip op de horizon moeten gaan bepalen als club, dus wat wordt onze nieuwe "Why” en wat voor gedrag hoort daarbij als groep om die stip te bereiken. Als je het samen bedenkt, krijg je ook optimale gedragenheid.

In het verleden was de penningmeester altijd degene die de verdeling van de penningen bepaalde. Dit zal ook komend seizoen zo blijven. Toch wil Litjens graag kijken of er bepaalde taken anders geregeld kunnen worden: ‘Als voorbeeld, we willen graag Heren en Dames 1 laten inzien waar het geld heen gaat. Hiervoor willen we ze graag zelf een bepaald budget geven. Door ze meer zelfbewust te laten worden, zullen ze ook beter begrijpen dat we als club niet overal geld voor hebben. Daarnaast willen we ze als club ook graag belonen als ze iets terug doen voor de club. Het geven van extra clinics voor de jeugd, waaruit extra inkomsten worden gegenereerd, mogen ze zelf weer spenderen.

Jorge Nolte

Naast de besparingen die nodig zijn, is er ook goed nieuws te melden binnen de technische staf. Jorge Nolte, afgelopen 8 jaar Technisch Directeur van de jeugd bij HC Bloemendaal, heeft ervoor gekozen om volgend jaar onze jeugdopleiding te organiseren. Wij zijn een club waar veel talenten rondlopen. De begeleiding van Nolte helpt ons verder om de jeugd goed op te leiden voor onze Dames en Heren 1 . Ik vind het ook prima dat onze beste jeugd uiteindelijk ervoor kiest om te gaan hockeyen bij een Hoofdklasseclub en om vervolgens weer terug te komen op het ‘oude nest’.

Samenwerking versterken

Niet alleen wil Litjens de samenwerking en binding versterken met de leden, vrijwilligers en de jeugd. Ook wil de voorzitter kijken of de relatie met gemeente en hockeyclubs zoals Bloemendaal en Rood Wit verbeterd kan worden. Litjens: ‘We hebben veel jeugd, net zoals onze buurverenigingen. Toch hebben we ook een wachtlijst voor nieuwe jeugdleden. Ik zou heel graag met andere verenigingen en de gemeente willen onderzoeken of we een duurzaam plan kunnen bedenken, zodat we deze wachtlijst kunnen verkleinen. Hiervoor hebben we hulp van de gemeente nodig. Een tegenprestatie die we kunnen geven is om de maatschappelijke doelen die de gemeente heeft, mede te bewerkstelligen. Gedacht kan worden aan andere doelgroepen die bijvoorbeeld overdag op het complex komen trainen. Van mening ben ik dat we goed moeten luisteren naar alle belangstellenden, zoals leden, clubs, gemeente, omringende buurtverenigingen en vrijwilligers om uiteindelijk met een goed duurzaam plan te komen’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

Jeugd

Senioren

Sponsoren


Facebook

Instagram