header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto header foto
header foto header foto header foto header foto
 
Lustrum

Reünie 20 oktober

Nieuws afbeelding 28-10-2019

Tekst: Marieke Verzijlbergen, Foto’s: Gerrald Beute, Anneke Kampmeyer, Jolien van Alphen

Meer foto’s op de Lustrum Facebooksite https://www.facebook.com/HBSjubileum/

 

100 jaar  samen

Veel peinzende gezichten afgelopen zondag 20 oktober: "Ik ken dat hoofd, maar wie is het ook alweer. Ohhh, die namen!” En na een hartelijke handdruk en een voorzichtig: "Sorry, kan je me even op weg helpen?”, volgen er heel veel uitbundige kreten van herkenning. Want, de naam horen is het gezicht herkennen, dat blijkt deze middag wel op de drukbezochte reünie van HBS. Sommige oud-teamgenoten zijn zo weinig veranderd dat het muntje direct valt. Bij anderen duurt het iets langer: woeste baard veranderd in gedistingeerd sikje, ruige haarbos geslonken tot haarkransje, dansende paardenstaart geknipt tot sportief kort koppie, ooit blond of bruin nu grijs. We zijn het nog wel, maar net even (en soms iets meer) anders. Maar hoe dan ook een feest van herkenning.

Marten van Vliet, sinds zeven jaar voorzitter van HBS, hoopt dat de reünisten veel oud-bekenden tegen zullen komen en daarbij de sfeer van vroeger zullen ervaren. Hij wijst ons er op dat ná dit korte intermezzo van de officiële opening van de reünie, het eerste herenteam van HBS zal spelen tegen HIC. Helaas hebben de dames eerder deze middag verloren van HIC. Marten wenst iedereen een fijne dag en veel plezier en geeft het woord aan Maarten Wieringa die iedereen ‘super welkom’ heet: ‘”Meer dan 500 (oud-)leden zijn deze middag aanwezig. De officiële honderdste verjaardag is op 31 oktober maar vandaag is het een feest van herinnering. Wat HBS heeft betekend in jullie leven en welke plek de club heeft in jullie hart! Iemand die jarig is trakteert en jullie krijgen een prachtig boek cadeau waar anderhalf jaar aan is gewerkt door een enthousiaste groep HBS-ers. Hoewel we nu rond de 1400 leden hebben is HBS in de kern nog dezelfde familieclub.”

Eén van de gasten is mevrouw Rathman, inmiddels 95 jaar maar ‘pas‘ 22 jaar geleden gestopt met hockeyen. In 1947 werd zij lid van HBS, eerst bij de meisjes maar al snel bij dames 1. "Wat toen nog niet zo was als nu, hoor”, aldus mevrouw Rathman. Een hockeycarrière van vijftig jaar. Samen met haar aanwezige oud-dames 1 teamgenoten gaat mevrouw Rathman op een groepsfoto. Intussen bekijken andere reünisten met veel plezier de fotocollage op het grote scherm in het clubhuis. Voor sommigen gaat het iets te snel en die blijven dus nog maar een rondje zitten om alles nog eens goed te bekijken.

Nadat de heren hun wedstrijd met 4-0 hebben weten te winnen, is het tijd voor de buitengewone ledenvergadering ‘met maar één agendapunt’; het benoemen van ‘een of meerdere’ leden van verdienste. Toch wel een plechtig moment want HBS is niet scheutig met deze erkenning(en). Maarten Wieringa roept Leonie Joosten naar voren. Leonie heeft zich, na haar actieve hockeyperiode, jarenlang ingezet voor HBS. Van de DEF-commissie tot secretaris en vervolgens als eerste, en tot nu toe enige, vrouwelijke voorzitter van HBS. Onder haar leiding werd een professionelere hockeyorganisatie opgebouwd. Heren 1 klom in vier jaar tijd van de 3e klasse op tot de overgangsklasse en ook bij de jeugd werd een kwaliteitsslag gemaakt. Zeven jaar was Leonie voorzitter en daarna nog enkele jaren manager van dames 1. En ook nu niet weg te denken van de velden als trouw supporter. Daarom heeft het bestuur van HBS besloten om Leonie Joosten te benoemen tot Lid van Verdienste.

Dan roept Marten van Vliet een tweede HBS-er naar voren. Joop Barends, met een list door zus Willeke op tijd naar het clubhuis gelokt. Joop is al jaren bij HBS actief als keeper maar ook als, niet voor iedereen zichtbaar, dé keepersmaterialenman van de club. Vorig jaar leek hier een abrupt einde aan te komen omdat Joop tijdens een training een hartstilstand kreeg. Dankzij een geslaagde reanimatie staat Joop nu weer onder de lat. En hij is ook weer actief als materialenman: "Klompen, legguards, bodyprotectors, handschoenen en helmen. Voor iedere keeper had je een luisterend oor.  Met het lijmpistool en Hollandse bewaarzucht wist jij de materialen op te lappen en lang in leven te houden”, aldus Marten.  Ook Joop Barends krijgt de speld van Lid van Verdienste opgeprikt.

 

Tanja Wilhelm vraagt vervolgens Esther Posno op het podium. Esther Posno, al 40 jaar lid van HBS. Het bestuur beschouwt Esther als een voortrekker. Een voortrekker voor keeperstrainingen voor senioren, een voortrekker bij het oprichten van het G-hockeyteam, een voortrekker bij het van de grond tillen van de CS+ en ook  zo’n 20 jaar voorzitter van de arbitrage commissie op HBS geweest. Tanja hoopt Esther, de Posno’tjes en natuurlijk ook de Peltenburgjes nog lang op en rond de velden en het terras terug te zien. Het bestuur bedankt Esther voor haar inzet en alle bijdragen die ze heeft geleverd voor onze club en benoemt haar ook tot Lid van Verdienste.

Tot slot vraagt Marten van Vliet, Gerl Spijker naar voren, gewaardeerd oud-lid en momenteel bestuurslid van de SEAH, commissaris van de velden van HBS. Gerl, Mr. Kunstgras. Verantwoordelijk voor de aanleg van veld 2 en daarna van de watervelden, het huidige hoofdveld en veld 3 maar ook het kwart waterveldje van HBS. Dagen, weken en maanden hield hij toezicht op de aanleg van de velden en later zelfs ook van de ledverlichting op HBS. Vocht robbertjes uit met de aannemers, ging het gesprek aan met verontruste buurtbewoners en had oog voor details. Gerl, de keeper bij veteranen D, de senatoren en de trimmers. Gerl, vaste trainerskeeper en manager én reserve vader van dames 2. Het heeft het bestuur van HBS dan ook behaagd om Gerl Spijker te benoemen tot lid van verdienste van mhc HBS. Marten van Vliet feliciteert nogmaals Leonie, Joop, Esther en Gerl en proost op de toekomst van HBS. Hiermee sluit hij de buitengewone ledenvergadering. Maar voordat het feest weer losbarst worden Conny Detmar en Annet van de Kraan door de lustrumcommissie enorm bedankt voor de organisatie van de reünie van vandaag.

Het steeds aanwezige rumoer stijgt weer in volume en terwijl het DJ-duo Double Dutch, ook weer oude bekenden, hun apparatuur opbouwt, worden nog snel herinneringen opgehaald: "weet je nog die kuil in het oude clubhuis”, "het ergste was als je éigen vader deurwacht had bij jóuw feestjes!” En er worden ontboezemingen gedaan: "Ik was vroeger stiekem heel verliefd op jou,” vertelt een mannelijke gast aan een dame, "en je bent nu nog steeds een prachtige vrouw!”

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Jeugd

Senioren

Gerelateerde nieuwsberichten

Sponsoren

Facebook

Instagram